Annons
Nyheter

Politiska överlevare i danska valet

Statsministern var uträknad och utbuad. Men oppositionsledaren fastnade i en djup förtroendekris - och då gick det som en dans på rosor för statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Med famnen full av röda rosor möter hon danskarna inför nästa veckas val.(TT)
Publicerad 12 juni 2015

"Om tjugo minuter får vi besök av statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hon kommer till ingång D."

Folk i shoppinggallerian stannar upp av rösten i högtalarsystemet och vissa börjar röra sig mot just ingång D. Andra visste om besöket och står redo.

Annons

Det här är inte vilket köpcentrum som helst. Här föddes nämligen statsministern på en förlossningsklinik som fanns i centret för 48 år sedan. Nu är det ett av flera stopp på statsministerns turné.

Rosor överallt

Kirsten Kaadtmann var på väg att poströsta på just Socialdemokraterna när hon hörde vem som ska titta förbi. Hon är somrigt klädd i vitt och håller redan en röd ros - socialdemokraternas symbol - i handen. Hon vill berätta något för statsministern.

Bara minuter senare står hon i klungan som omsvärmar huvudpersonen.

””

Statsministern ler stort. Tackar artigt för komplimanger och svarar med att räcka fram rosor.

””
””

Skandaler gynnade Thorning

Två år tidigare var tonläget inte lika glatt. Helle Thorning-Schmidt höll förstamajtal inför burop. Skyltar med ledsna smileys syntes i publikhavet. Opinionsläget var uselt.

Egentligen har det blå blocket fått stöd av en majoritet av väljarna i nästan alla opinionsundersökningar ända sedan valet hösten 2011.

Men de många skandalerna runt oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre - om lyxiga flygresor och dyra kostymer som partiet betalat - har fått Helle Thorning-Schmidt att segla upp som en allt trovärdigare och mer omtyckt statsministerkandidat.

Tufft för Løkke

Annons

Färska mätningar visar att 68 procent av de tillfrågade väljarna bedömer Thorning som en god ambassadör i utlandet. Bara 14 procent väljer Løkke. Bästa och duktigaste politikern? Knappt hälften svarar Thorning, medan ungefär tre av tio väljer Løkke.

””

En ljusare ekonomi har också lyft det röda blocket, betonar han.

Politiskt röda Rødovre är grannkommun med välbärgade Frederiksberg. Här trängs de blåa partiernas affischer i träd och på lyktstolpar.

Men Thorning-Schmidt har inte gett upp Frederiksberg. Förra helgen stannade hon till där med.

Men den som tar emot en ros ger ju nödvändigtvis inte Socialdemokraterna en röst i folketingsvalet den 18 juni. I stadens papperskorgar syns ovanligt många röda rosor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons