Annons
Nyheter

Portugisisk favorit i euro-kamp

Blir det "finansens Cristiano Ronaldo" eller en lettisk schackdrottning som tar över som ny ordförande i eurogruppen? I bakgrunden hoppas Slovakien på revansch i nästa veckas val.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Kampen om att ersätta nederländske Jeroen Dijsselbloem som mötesordförande för euroländernas finansministrar ska avgöras på måndag eftermiddag.

Fyra kandidater har anmält sig till striden: Portugals Mário Centeno, Luxemburgs Pierre Gramegna, Slovakiens Peter Kazimir och Lettlands Dana Reizniece-Ozola.

Annons

Den sistnämnda är yngst, minst erfaren och uttalade sig dessutom som motståndare till euromedlemskapet så sent som 2015 - men bjuder samtidigt på den mest färgglada bakgrunden som stormästare i schack, med flera lettiska mästerskapstitlar på meritlistan.

Favorit är dock portugisen Centeno, som av tyske ex-kollegan Wolfgang Schäuble skämtsamt kallades för "finansens Cristiano Ronaldo" efter att ha fått ordning på landets finanser.

Centeno sägs ha stöd av bland andra Spanien, Frankrike och Italien.

Samtidigt hoppas många länder i Öst- och Centraleuropa på Slovakiens finansminister Peter Kazimir. En seger för honom i omröstningen på måndag skulle också bli något av en revansch för att förra veckans val av nytt säte för EU-myndigheterna Eba och Ema båda slutade med segrar för västeuropeiska alternativ.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons