Annons
Nyheter

Protester när barn i bussattack begravdes

Tusentals människor protesterade mot Saudiarabien och USA vid en massbegravning av barn som dog i ett flygangrepp mot en buss i Jemen. Experter ifrågasätter om den Saudiledda alliansens utredning av händelsen kommer att ge något resultat.(TT)
Publicerad 13 augusti 2018

29 barn, alla under 15 år, dödades i flyganfallet i torsdags mot en buss vid en välbesökt marknad i staden Dahyan i provinsen Saada i nordvästra Jemen, enligt Internationella rödakorskommittén.

Massbegravningen ägde rum i staden Saada där tusentals jemeniter hade slutit upp. Kistorna var draperade i grönt och porträtt av offren var uppställda på marken där anhöriga skrek ut sin förtvivlan. "Amerika dödar Jemens barn" stod det på flera banderoller.

Annons

Trovärdig utredning

Den Saudiledda alliansen uppgav i fredags att den skulle tillsätta en utredning för att "analysera händelserna och fastställa omständigheterna". Efter ett möte samma dag efterlyste också FN:s säkerhetsråd en "trovärdig" utredning, men krävde ingen oberoende undersökning, något som FN-chefen António Guterres begärt.

James Dorsey, Mellanösternexpert i Singapore, ifrågasätter en okontrollerad undersökning.

””

Brukar förneka

Även Sheila Carapico, professor i internationella studier vid universitetet i Richmond i USA, ifrågasätter undersökningen.

””

Den Saudiledda alliansen har tidigare medgett ett mindre antal misstag, men anklagar rebellerna för att använda civila som mänskliga sköldar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons