Annons
Nyheter

Puerto Rico vill bli delstat i USA

En klar majoritet i Puerto Rico vill att öriket bli USA:s 51:a delstat, enligt resultatet från helgens folkomröstning om landets framtida status. Resultatet visar att 97,2 procent av dem som röstat vill att det karibiska öområdet blir en delstat i USA.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Resultatet visar att 97,2 procent av dem som röstat vill att det karibiska öområdet blir en delstat i USA. 1,5 procent stödjer självständighet och 1,3 procent vill att Puerto Rico fortsatt ska vara ett halvt självstyrande USA-territorium.

Men frågan avgörs inte av väljare på de krisdrabbade öarna utan av USA:s kongress, kontrollerad av Republikanerna. Intresset bland Republikanerna att få med väljarna från Puerto Rico - kända för att sympatisera med Demokraterna - i framtida kongress- och presidentval är troligen inte särskilt stort.

Annons

Det var som väntat ett mycket lågt valdeltagande, 23 procent. Men trots det säger Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello att valresultatet skickar en tydlig signal till USA:s kongress.

"Från och med i dag kan regeringen inte längre ignorera viljan av majoriteten av de amerikanska medborgarna i Puerto Rico", säger Rossello i ett uttalande.

Rossello har kampanjat för att delstatsstatus är den bästa lösningen för de krisdrabbade öarna. Staten har i maj ställt in betalningar och ansökt om konkursskydd. Landet har en statsskuld på 74 miljarder dollar och ytterligare nästan 50 miljarder i pensionsåtaganden.

45 procent av befolkningen lever i fattigdom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons