Annons
Nyheter

Putin ställer upp för omval i mars

Det blir sannolikt ytterligare en mandatperiod för Rysslands president Vladimir Putin. Han låter nu meddela att han ställer upp i nästa års presidentval.(TT)
Publicerad 6 december 2017
””

Presidentvalet hålls i mars. Mandatperioden är på sex år och sträcker sig till 2024. Han tillträdde som premiärminister 1999 och eran Putin i rysk politik kan därmed, om han vinner valet - vilket de flesta bedömare och opinionsmätningar säger är troligt - komma att sträcka sig över tre decennier.

Rungande ja

Annons

Omgiven av arbetare på fabriken tillade den 65-årige Putin att det inte finns någon bättre plats att säga det offentligt, och att han "är säker på att allt kommer att fungera för oss".

Putin har tidigare varit svävande om sitt eventuella intresse för att medverka i presidentvalet 2018. Men innan han kom med offentliggörandet kom den starkaste ledtråden hittills, när han vid ett framträdande i Moskva på onsdagen frågade publiken om de vill ha Vladimir Putin som fortsatt president i Ryssland. Svaret blev ett rungande ja.

Mer nationalistiskt

Under Putins tid har konflikterna med omvärlden ökat när Moskva tydligare och mycket mera aggressivt hävdat ryska intressen. Inte minst annekteringen av Krimhalvön i östra Ukraina 2014 har varit en vattendelare för säkerhetspolitiken i världen, och allra främst i Europa.

Putins hårda och allt mer nationalistiska stil har gett honom många allierade i det inhemska politiska landskapet, som hyllat honom för att återupprätta Rysslands ära och bland annat genom interventionen i Syrien öka landets globala inflytande.

Putins kritiker pekar snarare på ett tydligt mer auktoritärt styre som slår ner på politiska motståndare, präglas av korruption och vanstyre och som isolerat Ryssland internationellt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons