Annons
Nyheter

Putin: Sverige i Nato ett "hot mot Ryssland"

Om Sverige går med i försvarsalliansen Nato skulle Moskva behöva fundera på ett lämpligt svar. Det säger president Vladimir Putin till TT. Men att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige beskriver han som "absolut nonsens".(TT)
Publicerad 1 juni 2017
””
””

"Absolut nonsens"

Putin poängterar att det är upp till svenska folket och dess politiker att bestämma om landet ska gå med i Nato. Det finns ingen anledning att tro att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige, säger han.

””
Annons

TT:s chefredaktör Jonas Eriksson har träffat den ryske presidenten i egenskap av ordförande för det europeiska nyhetsbyrånätverket EANA. Flera andra företrädare från internationella nyhetsbyråer deltog i mötet i palatset i S:t Petersburg, där Putin tog emot i ett rum med blomsterprydda bruna bord och sirliga inredningsdetaljer i guld.

Presidenten tycktes avslappnad och på gott humör och tog sig tid att ge utförliga svar på frågorna, som kretsade kring Rysslands relationer med omvärlden. Under den drygt två timmar långa frågestunden sökte han inte vid något tillfälle stöd i anteckningar. Däremot såg han vid några tillfällen uttråkad ut och ritade då i sitt block.

"Kan pressa bilateralt"

Om ett land vill sätta press i sina relationer med ett annat land kan det göras på bilateral väg, i stället för genom ett Natomedlemskap, enligt Putin.

””

Utan att frågan kommit på tal passade Putin även på att kommentera uppgifterna om ryska ubåtar i Östersjön. Att det skulle ha funnits ryska ubåtar på svenskt vatten kallar han för falsk information.

””

I samband med de andra frågorna från nyhetsbyråcheferna förnekade Putin att den ryska staten är inblandad i hackerattacker i syfte att påverka valresultat i andra länder, en oro som växt i Europa sedan amerikanska myndigheter framfört sådana misstankar.

””

"Kapprustning"

Putin sade också att USA:s robotförsvarssystem i Sydkorea orsakar ny kapprustning, vilket gör att Ryssland kommer att förstärka sina styrkor i regionen. Han nämnde ögruppen Kurilerna som en passande plats och underströk att Ryssland inte kommer att stå och se på när andra länder ökar sin militära kapacitet längs landets gränser i Europa och Östasien.

TT bad även om en kommentar till det besked som USA:s försvarsminister Jim Mattis gav Dagens Nyheter om att USA skulle stå på Sveriges sida - oaktat Natomedlemskap - om Ryssland skulle angripa Sverige. Putin avslutade mötet utan att ge någon direkt kommentar till det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons