Annons
Nyheter

Putinvänligt mc-gäng oroar i Slovakien

Det ultranationalistiska ryska mc-gänget Night Wolves, som står nära president Vladimir Putin, har etablerat sig i Slovakien. Det har fått regeringen i EU- och Natolandet att reagera med oro.(TT)
Publicerad 6 augusti 2018

Bakom höga, svarta plank och taggtråd syns gamla pansarvagnar och rader av andra militärfordon, parkerade runt långa baracker målade i kamouflagefärger. Den ryska flaggan vajar över huvudingången. Här, i ett litet samhälle sju mil från EU-landet Slovakiens huvudstad Bratislava, har de som kallats "Putins paramilitära förtrupp" slagit sig ner.

Motorcykelgänget Night Wolves började dyka upp allt oftare i medier i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. De blev internationellt uppmärksammade när den ryske presidenten Vladimir Putin åkte i deras kortege.

Annons

Får statligt stöd

””

Vid Krim-annekteringen paraderade mc-gänget på halvöns gator och visade öppet sitt stöd för den kritiserade ryska aktionen, som fick till följd att företrädare för "nattvargarna" belades med sanktioner. 2015 fick de motsvarande över en miljon kronor för att bygga ett patriotiskt ungdomscenter på Krim.

En del av medlemmarna har också stridit för de ryska trupperna.

Letar allierade

I EU- och Natolandet Slovakien slog sig mc-gänget ner i början av sommaren, efter det att flera andra länder i regionen förbjudit dem att ens passera på sin resa genom Europa. De unika drönarbilderna som visar mc-gängets bas i Slovakien är tagna av radiokanalen Radio Free Europe, som också publicerar klipp på hur gängets ledare hotar kanalens journalister.

Mc-gängets planer i den forna kommuniststaten är förmodligen att agera som just det de är: En del av Rysslands offentliga diplomati vars uppgift är att hitta allierade åt Putin, enligt Martin Kragh som menar att gänget knappast är våldsamma.

””

Men mc-gängets dagordning sträcker sig längre än så, om man får tro mediers rapportering. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de ha startat rekrytering i Slovakien och håller militärövningar på basen utanför Bratislava med utrustning som de har lånat av ett krigsmuseum.

Skapar oro

De motorcykelburna Putin-anhängarnas närvaro har nu skapat djup oro i Slovakien för att deras pro-ryska propaganda ska elda på EU- och Natofientliga krafter i landet.

””

Slovakien är redan ett av de centraleuropeiska länderna som är mest pro-ryska, visade en undersökning från opinionsinstitutet Ipsos förra året. Ryssland och Slovakien har också historiskt starka band genom handel och det finns krafter inom landets politik som är intresserade av att Slovakien ska flytta närmare Ryssland. Landet ställde sig endast motvilligt bakom EU:s sanktioner efter annekteringen av Krim. Men de EU-vänliga strömningarna är starkare, säger Kragh.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons