Annons
Nyheter

Låst läge i Qatarkrisen

Klockan tickar för det isolerade Qatar - som har ställts inför hårda krav från flera grannländer. Snart löper tidsfristen ut, men det lilla emiratet verkar inte vika ner sig, enligt en Mellanösternanalytiker.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten har fryst sina diplomatiska relationer med Qatar, något som i praktiken innebär en blockad gentemot det lilla emiratet. Länderna har kommit med en kravlista för att blockaden ska hävas. Tidsfristen har löpt ut, men medlaren Kuwait har lyckats få den förlängd till natten mellan tisdag och onsdag.

Bland de 13 punkterna på listan finns bland annat krav på att Qatar ska bryta sina diplomatiska förbindelser med Iran, klippa banden till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet samt stänga ner mediebolaget al-Jazira.

Annons

"Kommer att avvisas"

Qatar har hela tiden sagt att landet inte rättar sig efter kravlistan. Det är en principfråga, anser utrikesminister Muhammad bin Abdulrahman Al Thani, som i stället vill ha fortsatt dialog.

Krisen i Persiska viken är i grunden en maktkamp mellan olika dynastier, enligt Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

””

Att se några lösningar är väldigt svårt just nu, anser Hammargren.

””

Länderna bakom kravlistan drivs alla av egna motiv. Saudiarabien är vant vid att få bestämma, Egypten vill knäcka al-Jaziras inflytande och i Förenade arabemiraten finns en pådrivande kronprins, enligt Hammargren. Från Qatars sida är kraven oacceptabla.

””

"Nagel i ögat"

Bland övriga krav finns bland annat att Qatar ska ge upp sin suveränitet, eftersom länderna vill bestämma vilka relationer Qatar ska ha till exempelvis Iran. De begär också att Qatar ska riva upp medborgarskap för dissidenter, framför allt från Förenade arabemiraten och Saudiarabien, som har fått pass i Qatar.

””

USA:s president Donald Trump har framstått som positiv till isoleringen medan utrikesminister Rex Tillerson uppmanat Qatar till dialog med grannländerna. För att det låsta läget ska brytas behövs flera saker, enligt Hammargren.

””

På onsdag möts de fyra kravställande ländernas utrikesministrar i Kairo för att diskutera krisen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons