Annons
Nyheter

Qatar: Vi accepterar inte något ultimatum

Qatar avvisar de krav som Saudiarabien och flera andra länder ställer på det isolerade emiratet. På måndag ska de vara uppfyllda. - Ingen har rätt att ställa ett suveränt land inför ett ultimatum, säger Qatars utrikesminister Mohammad bin Abdulrahman Al Thani.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

De 13 kraven inkluderar att Qatar bryter sina diplomatiska förbindelser med Iran, klipper banden till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet samt stänger ned mediebolaget al-Jazira.

Tidsfristen löper snart ut, men enligt Doha har meningen med kraven aldrig varit att de ska uppfyllas.

Annons

Varnar för upptrappning

Al Thani varnar Saudiarabien och de övriga länder som utfärdat ultimatumet för att trappa upp konflikten ytterligare och att agera militärt - även om han inte tror att det senare kommer att ske.

””

Rysslands president Vladimir Putin har i helgen varit i kontakt med Bahrains kung Hamad bin Isa Al Khalifa med anledning av situationen. Putin sade då att samtliga parter i konflikten bör föra direkt dialog med varandra för att lösa situationen, skriver Kreml i ett uttalande enligt Reuters.

"Lösning möjlig"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffade Qatars försvarsminister Khalid bin Mohammad al-Attiyah i Ankara på lördagen.

””

Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten hävdar att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism. Den 5 juni fryste de sina diplomatiska förbindelser med emiratet och har i praktiken infört en blockad mot landet.

Turkiet som är allierat med Qatar har avfärdat anklagelserna som grundlösa och har skickat flera hundra flygplan och ett lastfartyg med förnödenheter till emiratet. Även Iran har upprättat en luft- och havsbro för att förse Qatar med färskvaror som grönsaker.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons