Annons
Nyheter

Räddningsfartyg upprörs av uppförandekrav

De frivilliga som räddar liv på Medelhavet slår tillbaka mot Italiens krav på en "uppförandekod". Italien vill samtidigt se en Marshallplan för Afrika för att hålla migranterna hemma. - Jag tycker att det är skamligt att man misstänkliggör och ska försvåra för dem som räddar liv.(TT)
Publicerad 12 juli 2017
””

I ett av parlamentets utskott diskuterades på onsdagen den akuta migrant- och flyktingsituationen på centrala Medelhavet. Över 85 000 människor har hittills i år anlänt över havet till Italien, där myndigheterna allt mer högljutt varnat för ett krisläge.

En av åtgärderna som Italien föreslagit är att de hjälporganisationer som finns på plats med egna fartyg på Medelhavet ska skriva på en "uppförandekod", där de bland annat lovar att inte ge sig in på libyskt vatten eller inte tala i telefon med eller signalera till flyktingfartyg.

Annons

Hjälper smugglare?

Bakom uppförandekravet står anklagelser om att människorättsorganisationerna genom sina insatser i praktiken hjälper flyktingsmugglare, som kan använda sig av allt sämre båtar i förvissning om att deras offer räddas av andra.

Människorättsorganisationerna kallar anklagelserna för en "smädelsekampanj" och anser att uppförandereglerna "sätter tusentals liv i fara".

Malin Björk håller med och vill i stället att Italien ska få gehör för ett av sina övriga krav: att föra de räddade flyktingarna och migranterna till andra EU-länder.

””

Behöver Marshallplan

Italiens föreslagna uppförandekod diskuterades av EU-ländernas migrationsministrar i förra veckan. Efteråt var dock Sveriges Morgan Johansson (S) tydlig med att något klartecken ännu inte getts.

””

Under tiden fortsätter Italiens kustbevakning att dra det i särklass tyngsta lasset när det gäller att rädda liv till havs. Och där är man övertygad om att betydligt större insatser krävs för att lösa situationen.

””

Kräver extra toppmöte

Samtidigt kommer ett utspel från den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, som vill att EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk omedelbart sätter in ett extra EU-toppmöte för att finna en gemensam lösning på migrationskrisen i Medelhavet. "Att vänta till oktober vore skandalöst" skriver S-gruppens ledare Gianni Pitella i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons