Annons
Nyheter

Rajoy avgår som partiledare

Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy avgår som partiledare för konservativa Partido Popular. - Det är bäst för mig, för partiet och det är bäst för Spanien, säger han.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

Beskedet kommer efter förra veckans misstroendeomröstning i parlamentet i Madrid, då Rajoys regering röstades bort och Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez tog över som premiärminister. Rajoy kommer dock att fortsätta som partiledare tills en efterträdare utses på en kommande stämma.

Partido Popular har i flera år plågats av en korruptionshärva, där tiotals personer med kopplingar till partiet varit inblandade i bland annat skattefusk, bokföringsbrott och mutbrott. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 års fängelse. Rajoy vittnade i rättegången men förnekar att han har gjort något fel.

Annons

Socialistpartiet PSOE kommer på onsdag att meddela vilka som ska ingå i den nya minoritetsregeringen, men redan nu kommer uppgifter om att Maria Jesus Montero från Andalusien kommer att bli finansminister. En av hans första uppgifter lär bli att sätta ett tak för de offentliga utgifterna för 2019. Att få igenom en ny budget i parlamentet lär bli en tuff utmaning för PSOE då partiet enbart har 84 av 350 platser i parlamentet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons