Annons
Nyheter

Rand Paul siktar på Vita huset

Den energiske Tea Party-favoriten och Kentuckysenatorn Rand Paul har via sin hemsida tillkännagett sin kandidatur inför presidentvalet i USA 2016. I sex veckor ska Paul och hans medhjälpare ha filat på det tal han väntas hålla inom några timmar på jättehotellet Galt House i Louisville i hemstaten Kentucky.(TT)
Publicerad 7 april 2015

I sex veckor ska Paul och hans medhjälpare ha filat på det tal han väntas hålla inom några timmar på jättehotellet Galt House i Louisville i hemstaten Kentucky. I amerikanska medier har förväntningarna trummats upp rejält. Har ögonkirurgen som 2010 blev senator tack vare en våg av Tea Party-stöd ett budskap som går hem hos amerikaner i stort? Och kan han skapa ett välbehövligt politiskt avstånd till sin far, den nu pensionerade kongressmannen Ron Paul som var presidentkandidat 2012?

Inte "dr No"

””
Annons

Hans far Ron, även han läkare, var känd som något av en grundlagsfanatiker. Han kallades "dr No" eftersom han röstade emot alla lagförslag han ansåg inte var i linje med USA:s konstitution. Han har bland annat förordat att USA:s alla militära insatser utomlands ska avslutas och att landets militärbaser världen över ska stängas.

Sonen har en mer pragmatisk inställning. I mars röstade han för en utökad försvarsbudget och på torsdag ska han hålla ett symboliskt viktigt kampanjtal på det gamla hangarfartyget USS Yorktown i South Carolina. Men han vill ändå profilera sig som en "libertarian-aktig" Washington-outsider, det vill säga en man som står för låga skatter och så liten statsapparat som möjligt. Han har också sagt att han vill att unga och minoriteter ska känna sig mer välkomna i Republikanerna. Webbtidningen Politico har kommit över den slogan som ska presenteras vid talet i Louisville, den lyder: "Besegra Washington-maskineriet, släpp fri den amerikanska drömmen".

Utmaning

Rand Pauls stora utmaning blir således att engagera de entusiaster som stödde för hans far - och samtidigt skapa en egen presidentkampanj. Problemet torde vara välbekant för en annan sannolik republikansk kandidat; förre Floridaguvernören Jeb Bush som är son och bror till tidigare presidenter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons