Annons
Nyheter

Rapport om etiopisk flygkrasch klar inom kort

Transportdepartementet i Etiopien kommer inom kort att släppa en preliminär rapport om den dödliga flygolyckan med ett Ethiopian Airlines-plan förra månaden, meddelar landets utrikesdepartement.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Först uppgavs att rapporten skulle släppas under måndagen, men några timmar senare rapporterade Reuters med hänvisning till anonyma källor att transportdepartementet inte avser presentera rapporten under dagen utan snarare senare i veckan.

Samtliga 157 personer ombord omkom vid flygkraschen som inträffade efter kort efter att planet - en Boeing 737 Max 8 - lyft från flygplatsen i huvudstaden Addis Abeba den 10 mars.

Annons

Ombord på planet fanns medborgare från 35 nationer. Fyra av offren var svenskar.

Även i oktober i fjol kraschade ett flygplan av modellen Boeing 737 Max 8. Den olyckan inträffade i Indonesien och samtliga 189 ombord på planet omkom.

Experter har pekat på likheter mellan olyckorna och det finns teorier om att det så kallade MCAS-systemet, ett system som ska förhindra överstegring (stallning), i båda fallen fått flygplanets nos att peka nedåt trots upprepade försök från piloterna att korrigera riktningen.

Efter olyckan i Etiopien har flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 tagits ur drift i nästan hela världen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons