Annons
Nyheter

Reaktor nära Sverige - men vem äger?

Bygglovet är sökt för kärnkraftverket i Pyhäjoki, som enligt planerna ska byggas bara 15 mil från städer i Sverige. Men nu har myndigheter i Finland frågetecken kring ett kroatiskt bolag som plötsligt dykt upp bland ägarna.(TT)
Publicerad 2 juli 2015
Bygglovet är sökt för kärnkraftverket i Pyhäjoki, som enligt planerna ska byggas bara 15 mil från städer i Sverige. Men nu har myndigheter i Finland frågetecken kring ett kroatiskt bolag som plötsligt dykt upp bland ägarna. Veli-Pekka Tynkkynen, profess

Bygglovet är sökt för kärnkraftverket i Pyhäjoki, som enligt planerna ska byggas bara 15 mil från städer i Sverige. Men nu har myndigheter i Finland frågetecken kring ett kroatiskt bolag som plötsligt dykt upp bland ägarna.

Veli-Pekka Tynkkynen, professor i Rysslands energipolitik, hävdar att bolaget är bulvan för ryska intressen. Reaktorn ska levereras av ryska Rosatom.

Annons

Det har in i det sista varit oklart om kraftbolaget Fennovoima skulle lyckas samla tillräckligt ägande från Finland eller andra EU- och EES-länder för att uppfylla ett grundläggande villkor: Projektet förutsätter att 60 procent ägs av bolag i EU- eller EES-länder.

Nu begär arbets- och näringsministeriet i Finland, som ska syna handlingarna, klarlägganden av Fennovoima om det kroatiska bolaget och dess ägare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons