Annons
Nyheter

Regional kraftsamling mot Boko Haram

Den militära insatsen mot den nigerianska islamiströrelsen Boko Haram har varit framgångsrik, menar Tchads president Idriss Déby. Samtidigt har uppemot tusen personer dödats enbart i Nigeria sedan i maj. - Kriget kommer att bli kortvarigt.(TT)
Publicerad 12 augusti 2015
””

De västafrikanska grannländerna Tchad, Niger, Kamerun, Benin och Nigeria lanserade planen på en gemensam styrka mot Boko Haram i vintras. Nu ska de 8 700 soldaterna vara redo att sättas in om "några få dagar", enligt Déby. Länderna har sedan tidigare ett lösare militärt samarbete mot den Nigeriabaserade gruppen, vars attacker även drabbat gränsområden i Kamerun, Tchad och Niger.

Samtidigt tillstår Idriss Déby att självmordsbombare fortfarande utgör ett hot. I går dödades omkring 50 människor i ett bombattentat på en marknad i den nigerianska delstaten Borno. Ännu har ingen grupp tagit på sig ansvaret för dådet.

Annons

Nigerias nye president Muhammadu Buhari har lovat att krossa Boko Haram, men sedan han tillträdde i maj har gruppen intensifierat sin krigföring. Minst 600 personer har dödats i räder och bombdåd i Nigeria under samma period, enligt Reuters. Nyhetsbyrån AFP kommer fram till en högre siffra: 900.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons