Annons
Nyheter

Regnbåge blir lax i Kina

Laxar är förvisso kända för sin lek. Men fiskar som leker att de är laxar faller dem förmodligen inte på läppen. Nyligen avslöjades i Kina att fiskhandlare under flera år falskeligen sålt fisken regnbåge som just lax.(TT)
Publicerad 14 augusti 2018

Laxar är förvisso kända för sin lek. Men fiskar som leker att de är laxar faller dem förmodligen inte på läppen.

Nyligen avslöjades i Kina att fiskhandlare under flera år falskeligen sålt fisken regnbåge som just lax. Arterna må likna varandra på insidan, med sitt röda kött, men har olika utseende och föredrar olika typer av vatten.

Annons

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet bland kinesiska fiskkonsumenter, särskilt på grund av oro för att det skulle vara större risk för parasiter i regnbåge.

Men i stället för att slå ner på de falska fiskarna har kinesiska myndigheter beslutat att ge grönt ljus åt dem, rapporterar BBC. Lax betraktas från och med nu som ett giltigt paraplybegrepp för familjen laxfiskar (Salmonidae), där regnbåge ingår - detta för att "standardisera" fiskenäringen.

Beslutet väcker både kritik, sympatier och löje på kinesiska sociala medier.

"Regnbågen måste vara förvirrad. Efter så många år har dess identitet plötsligt ändrats", skriver en användare på mikrobloggen Weibo, enligt BBC.

"Låt oss också börja kalla kräftan för hummer", utbrister en annan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons