Annons
Nyheter

Rika länder samlas för laddat möte

Trätoämnena är fler än på länge när ledarna för världens toppekonomier med start på fredag samlas i Tyskland för årets G20-möte. Här är frågorna där det kan bli som stormigast. Nordkorea(TT)
Publicerad 6 juli 2017

Nordkorea

Nordkoreas första lyckade provskjutning av en interkontinental långdistansrobot i veckan slog ner som en bomb på den världspolitiska arenan.

Annons

Nyheten är ett slag i ansiktet på USA:s president Donald Trump, som lovat att stoppa den trotsiga diktaturens kärnvapenambitioner. Trump lär passa på att pressa ett motvilligt Kina att tvinga dess skyddsling på knä i frågan.

Klimatet

Parisavtalet har pekats ut som en sista möjlighet att mildra effekterna av klimatförändringarna. Men Trump har skadeskjutit klimatöverenskommelsen genom sitt beslut att dra USA ur den.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har gjort klimatet till huvudfråga under G20 och har fått backning av sina EU-kollegor i att stå upp för avtalet. "Våra meningsskiljaktigheter med USA är tydliga", har hon sagt inför mötet.

Global handel

Trump väntas även skapa dålig stämning när det gäller handel. G20-möten brukar präglas av anti-protektionism, men Trumps löften om att riva upp handelsavtal som han anser missgynnar USA och skydda inhemsk industri retar exportjättar som Tyskland och Kina.

Om Washington inför nya tullavgifter kan det vara början på ett handelskrig.

Den rysk-amerikanska relationen

USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin har mycket att tala om när de för första gången träffas vid sidan om G20.

Trump är pressad att visa upp en hård linje efter anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Därtill är det spänt mellan länderna kring inbördeskrigets Syrien, liksom om Ukrainakonflikten och upprustningen kring Östersjön.

Annons

Tyskland och Turkiet

Relationerna mellan Berlin och Ankara har försämrats kraftigt efter Turkiets massiva och rättsligt tveksamma åtgärder efter kuppförsöket förra året.

Det kan bli ett laddat möte mellan Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter Berlins beslut att inte ge honom tillstånd att, vid sidan om G20, tala inför turkar bosatta i Tyskland.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons