Annons
Nyheter

Ryssland skickar hjälp trots varning

Ryssland tänker sända en hjälpkonvoj till östra Ukraina. Samtidigt varnar Nato för en rysk invasion, just under täckmantel av en humanitär operation.(TT)
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2014
Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen varnar för en rysk invasion.
Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen varnar för en rysk invasion.Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Hjälpinsatsen kommer att ske i samarbete med Internationella Röda Korset, meddelade den ryske presidenten Vladimir Putin EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso via telefon på måndagen. Det är oklart när hjälpsändningen ska gå.

Barroso varnade dessförinnan Putin för varje form av "ensidigt militärt agerande i Ukraina, under varje förevändning, även humanitär" i ett uttalande från EU-kommissionen. enligt AFP.

Annons

Samtidigt får ett ukrainskt förslag om internationell hjälp till staden Luhansk stöd av USA:s president Barack Obama, meddelar den ukrainske presidentens kansli.

Regeringen i Kiev uppger att man under de senaste dagarna, tack vare diplomati, lyckats få Ryssland att avstå från en markinvasion under humanitär täckmantel, för att bistå rebellerna. Ryssland sade sig under fredagen ha upphört med all militär aktivitet i området.

Men Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen bedömer att en rysk invasion är "högst sannolik".

– Vi ser att Ryssland bygger vidare på förevändningarna för en sådan operation under skenet av en humanitär aktion, och vi ser en militär närvaro som kan användas för sådana olagliga operationer i Ukraina, säger han till Reuters.

Enligt den ukrainska militärens talesperson Andrij Lysenko hade militären på måndagen lyckats skära av de proryska separatisterna i Donetsk från den närliggande staden Luhansk och man förberedde sig för en slutoffensiv.

De proryska separatisterna har tvingats retirera till Donetsk och Luhansk sedan regeringsstyrkorna rönt framgångar. Artillerield mot Donetsk träffade på måndagen ett högsäkerhetsfängelse i staden vilket dödade en av fångarna, och 106 fångar lyckades fly, enligt lokala myndigheter.

Militären i Ukraina uppger att 568 soldater har dödats i striderna mot separatister i östra Ukraina, vilket är högre än tidigare uppskattningar. Oberoende uppgifter från bland andra FN visar att över 1 100 personer har dödats i striderna. I FN:s uppskattning ingår även rebeller och civila.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons