Annons
Nyheter

Rysslands klimatmål med förbehåll

Ryssland har överraskande lagt fram sina utsläppsmål inför FN:s stora klimatkonferens i Paris i december. Moskva är redo att minska sina klimatpåverkande utsläpp med upp till 30 procent jämfört med 1990 års nivå. Till löftet läggs dock en rad förbehåll.(TT)
Publicerad 1 april 2015

Ryssland har överraskande lagt fram sina utsläppsmål inför FN:s stora klimatkonferens i Paris i december. Moskva är redo att minska sina klimatpåverkande utsläpp med upp till 30 procent jämfört med 1990 års nivå.

Till löftet läggs dock en rad förbehåll. Ryssland vill bland annat räkna in skogars förmåga att absorbera koldioxid, ett argument som inte går hem hos miljöorganisationer. Ryssland säger också att det slutliga löftet är avhängigt av förhandlingsprocessen och av hur andra stora utsläppsländer agerar.

Annons

Ryssland är världens femte största utsläppare, efter Kina, USA, EU och Indien, enligt den amerikanska tankesmedjan WRI.

På klimatmötet i Lima i december inom ramen för FN:s klimatkonvention UNFCC kom deltagarna överens om att de länder "som är redo att göra det" skulle lämna in sina klimatmål före 31 mars i år. Bara 33 av de 195 länderna gjorde det. De resterande väntas göra det före det stora klimatmötet i Paris i december där ett nytt globalt klimatavtal står på agendan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons