Annons
Nyheter

Ryssutredningen: Assange kan vittna

Wikileaksgrundaren Julian Assange överväger att vittna inför den amerikanska senaten om misstänkt rysk inblandning i presidentvalet i USA 2016.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Wikileaksgrundaren Julian Assange överväger att vittna inför den amerikanska senaten om misstänkt rysk inblandning i presidentvalet i USA 2016.

Wikileaks har lagt upp ett brev, som enligt organisationen kommer från en senatskommitté, där Assange ombeds delta i en "sluten intervju" på en tid och plats som passar bägge parter.

Annons

"Wikileaks juridiska grupp säger att man 'överväger erbjudandet men att villkoren måste möta en hög etisk standard'", skriver visselblåsarorganisationen i sitt inlägg.

Under valrörelsen publicerade Wikileaks komprometterande dokument som hade stulits från Demokraternas servrar. Amerikansk underrättelsetjänst anklagar Ryssland för stölden och Wikileaks för att ha agerat i medveten maskopi med Ryssland för att motarbeta Hillary Clinton.

Julian Assange bor sedan sex år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, där han sökte politisk asyl efter att ha anklagats för våldtäkt i Sverige. Han sade sig vara rädd för att bli utlämnad till USA där han riskerar åtal för att ha läckt militära hemligheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons