Annons
Nyheter

Säkerhetshot tema på G7-möte

Det växande säkerhetshot till följd av konflikten i Ukraina och militant extremism står på agendan när sju av världens mäktigaste ledare träffas. Även ledare från flera afrikanska länder och Irak deltar i G7:s andra mötesdag.(TT)
Publicerad 8 juni 2015

Toppmötet som hålls i de natursköna tyska alperna syftar till att hitta gemensamma åtaganden för att tackla klimatförändringar, men strategier för att stävja extremism diskuteras också.

Exempelvis är Iraks premiärminister Haider al-Abadi, som på hemmaplan bekämpar den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), på plats. Vågen av utländska krigare som har anslutit sig till IS och det växande hotet från militant islamism i Europa och Nordamerika avhandlas också. Även Nigerias nyvalde president Muhammadu Buhari närvarar och väntas framföra hur han vill ha hjälp att bekämpa hotet från den militanta islamistgruppen Boko Haram.

Annons

Mötets första dag dominerades av konflikten i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. USA:s president Barack Obama och Angela Merkel uppmanade länderna till att stå eniga mot Moskva tills situationen stabiliserats och "målet uppnåtts". Trots att president Vladimir Putin har försäkrat att det "inte finns anledning att vara rädd för Ryssland" finns en rädsla för att avtalet om att vapenvilan ska upphöra.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons