Annons
Nyheter

"Mer arbete" i brittiska EU-samtal

EU:s och Storbritanniens förhandlare har bråda dagar för att hitta rätt lösning för britternas framtida relation till Bryssel. Hur resultatet presenteras är nästan lika viktigt som hur det ser ut.(TT)
Publicerad 1 februari 2016

Efter en middag i London i söndags meddelade såväl premiärminister David Cameron som EU:s permanente ordförande Donald Tusk att ingenting ännu spikats.

””

Från EU-kommissionen gavs inga nya ledtrådar under måndagen.

””
Annons

Toppmöte väntar

Tusk utlovade i söndags "intensivt arbete under de närmaste 24 timmarna", via Twitter.

Mycket tyder dock på att det kan bli många 24-timmarsperioder innan någonting är klart. Fortfarande återstår mer än två veckor till det toppmöte i Bryssel den 18-19 februari då det är tänkt att EU:s stats- och regeringschefer ska kunna enas.

Samtidigt spelar också själva presentationen av resultatet stor roll. Premiärminister David Cameron lär behöva lägga fram uppgörelsen som att han har vunnit en stor seger i förhandlingarna för att kunna hoppas på vinst för "stanna kvar"-sidan i den folkomröstning som sedan väntar om EU-medlemskapet, tidigast i slutet av juni.

Välfärdskrav

Cameron har fört fram en lång rad krav för att stärka Storbritanniens ställning gentemot Bryssel. Främsta stötestenen är önskemålet om att landet ska få undanta inflyttade EU-medborgare från fullständiga välfärdsförmåner i upp till fyra år, ett krav som EU-kommissionen och andra EU-länder varit starkt tveksamma till.

Från framför allt fransk sida finns samtidigt oro för att förhandlingarna ska ge Storbritannien - och andra länder utanför eurosamarbetet - alltför stort inflytande över sådant som euroländerna själva vill gå vidare med.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons