Annons
Nyheter

Sanders ger inte upp jakt på Clinton

Bernie Sanders fortsätter att flåsa Hillary Clinton i nacken inför Demokraternas kommande primärval. Sanders leder i West Virginia, som går till valurnorna på tisdag. Och för varje seger ökar frågetecknen kring varför Clinton inte kan slå ut honom.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Hittills har Clinton vunnit 26 och Sanders 19 av de 57 primärvalsdrabbningarna i USA:s delstater och territorier. Clinton har en i princip ointaglig ledning om man ser till antalet delegater, de som röstar fram presidentkandidaten på partikonventet, och Sanders fortsatta kampanj har därför ifrågasatts.

””

Till sista rösten

Annons

Men Sanders är av en annan åsikt. Han har sagt till public servicekanalen NPR att han stannar i leken tills den sista rösten räknats, vilket sker i Washington DC den 14 juni. Vermontsenatorn hänvisar till sina många segrar och säger att han är den som står sig bäst mot Republikanernas Donald Trump - ett argument som stöds av aktuella opinionsmätningar. Han har också skrivit till Demokratiska partiet och ifrågasatt varför viktiga konventfunktioner bemannats med uttalade Clintonanhängare, enligt nyhetskanalen CNN.

Pressar Clinton

Dessutom pressar Sanders Clinton mot den politiska vänstern med sina brandtal för höjd minimilön, minskad korruption och ökad miljömedvetenhet. Han leder stort i West Virginia och anses även ligga bra till i Oregon som håller primärval den 17 maj. Och för varje seger ökar frågetecknen kring varför Hillary Clinton inte kan slå ut honom.

Hillary Clinton har dock stort stöd från partieliten, de så kallade superdelegaterna som är fria att rösta efter eget huvud. Och hon leder stort i jättedelstaterna Kalifornien och New Jersey, som går till urnorna den 7 juni.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons