Annons
Nyheter

Sänkt danskt asylbidrag kritiseras

Löftet att göra Danmark mindre attraktivt för flyktingar som söker skydd från krigshärdar och förtryck infriades samma vecka som regeringen blev blå. Men mycket färre bidragskronor får inte flyktingar att vända vid gränsen, tror Röda Korset.(TT)
Publicerad 3 juli 2015

Integrationsminister Inger Støjberg, från borgerliga Venstre, hann knappt flytta in i departementet förrän hon presenterade en bred uppgörelse om en åtstramad asylpolitik. Fyra borgerliga partier är överens om att dra i bromsen för att få färre asylsökare till landet. Åtgärder för att inte attrahera flyktingar är en tydligt prioriterad fråga för den nya regeringen - på det här området görs regeringens första stora uppgörelse med stödpartierna efter valet.

””

En politiker från Dansk Folkeparti talar om en "bra början".

Annons

Ingen effekt

Lagförslaget har nu presenterats i folketinget och går i korthet ut på att sänka bidragen för asylsökare. För en ensamstående sänks bidraget från 10 849 danska kronor till 5 945 kronor per månad, alltså i nivå med ett danskt studiebidrag. Asylsökare som klarar ett språktest i danska får en språkbonus på 1 500 kronor.

Inget tyder på att asyluppgörelsen bromsar asylströmmen, anser Röda Korset i Danmark.

””

"Exkluderar"

Amnesty i Danmark tycker att ett mer passande namn på "integrationsbidraget" vore "exkluderingsbidrag".

””

Men Inger Støjberg avvisar att bidraget är för lågt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons