Annons
Nyheter

Sex Guantánamo-fångar till Oman

USA har släppt sex fångar från lägret i Guantánamo och sänt dem till Oman. Det är den första överföringen av fångar från det beryktade fånglägret på Kuba på fem månader. De sex kommer från Jemen och har varit internerade på Guantánamo i ungefär 13 år.(TT)
Publicerad 13 juni 2015

USA har släppt sex fångar från lägret i Guantánamo och sänt dem till Oman. Det är den första överföringen av fångar från det beryktade fånglägret på Kuba på fem månader.

De sex kommer från Jemen och har varit internerade på Guantánamo i ungefär 13 år. En av dem, Emad Abdullah Hassan, har sedan 2007 i olika omgångar hungerstrejkat mot att han sedan 2002 suttit fängslad utan formella anklagelser.

Annons

President Barack Obama lovade innan han blev vald att stänga det hårt kritiserade lägret i Guantánamo. Men fortfarande hålls 116 personer fängslade. Det är knappt hälften jämfört med antalet när Obama tillträdde som president 2009.

Obama har stött på motstånd i kongressen i sina försök att tömma Guantánamo-lägret som inrättades på en amerikansk marinbas på Kuba för att hysa terrormisstänkta efter terrorattackerna den 11 september 2001.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons