Annons
Nyheter

Sierra Leone väljer ny president

Miljontals sierraleonier röstar fram en ny president i ett val som till stor del handlat om landets ekonomi. Många hoppas på förändring efter flera år av ekonomisk kräftgång.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Ebolautbrottet 2014-2016 och prisfallet på råvarumarknaden har inneburit stora utmaningar för landets ekonomi som enlig Världsbanken börjat återhämta sig, om än långsamt.

Totalt 16 kandidater ställer upp i onsdagens val, men endast fyra bedöms ha chans att vinna.

Annons

Den sittande presidenten Ernest Bai Koroma, som inte kan väljas om, vill se den före detta utrikesministern Samura Kamara som sin efterträdare. Kamara har lovat att fortsätta på Koromas inslagna väg - vilket lär skrämma bort de som är trötta på regeringspartiet APC.

Fyra kandidater

Det största oppositionspartiet SLPP:s kandidat Julius Maada Bio, som förlorade mot Koroma i valet 2012, kampanjar bland annat på löften om gratis utbildning.

Två andra utmanare - den före detta FN-diplomaten Kandeh Yumkella och Samuel Sam-Sumana, som tidigare tjänat som landets vicepresident men som uteslöts ur APC 2015 - kan ta hem segern om de lyckas locka till sig tillräckligt många unga röster, enligt flera bedömare.

Politik och etnicitet

Partitillhörighet har ofta kopplats samman med etnicitet i Sierra Leone där regeringspartiet APC förlitat sig på röster från folkgrupperna temne och limba i de norra delarna av landet. Oppositionen SLPP har istället starkt stöd bland mende-folket i söder.

En viktig fråga bortom etnicitet har varit korruption. Koroma har anklagats för att ha stulit över 18 miljoner dollar som ledare för den militärjunta som styrde landet 1996. Även Kamala har anklagats för korruption.

Vallokalerna håller öppet till klockan 18 svensk tid. De första preliminära resultaten väntas inom två dygn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons