Annons
Nyheter

Qatar-krisen: Macron manar till lugn

Europeiska ledare och politiker reagerar nu på den kris som uppstått kring Qatar. Frankrikes president Emmanuel Macron är en av dem. Han uppmanar gulfstaterna att gå samman och utlovar alla möjliga initiativ för att bevara lugn.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Macron talade i telefon med Qatars ledare Tamim bin Hamad Al Thani och underströk vikten av att bevara stabiliteten i regionen.

Han försäkrade att Frankrike är redo att vara i kontakt med alla inblandade parter, uppger presidentkansliet i ett uttalande.

Annons

Den diplomatiska krisen späddes på av USA:s president Donald Trump som ensidigt tog ställning för Saudiarabien, trots att Qatar har viktig militär betydelse för USA.

Trissar upp

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel anklagar USA:s president Donald Trump för att trissa upp konflikterna i Mellanöstern. Gabriel anser att han ökar risken för en ny kapprustning när Qatars grannar bryter kontakterna.

””

Intervjun publiceras i sin helhet på onsdag, men utdrag ur den släpptes på tisdagen.

””

Besök från Qatar

Han uttrycker sin oro över den dramatiska upptrappningen och konsekvenserna för Europa.

Gabriel varnar för att helt isolera Qatar och säger att åtgärden är en attack mot gulfstatens själva existens.

Han tar emot den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir i Berlin på onsdagen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar ensidigt ställning för Qatar. Han har för avsikt att "utveckla" förbindelserna med den omtvistade gulfstaten, som drabbats av sanktioner från Saudiarabien och dess allierade.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons