Annons
Nyheter

Snart stängs migranternas flyktväg

Gränsen mellan Serbien och Ungern har på kort tid blivit en av de största passagerna för migranter som vill in i EU. Men snart stängs den av genom ett fyra meter högt taggtrådsstängsel.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

Den ungerska regeringen har upprepade gånger sagt att den inte vill ha fler asylsökande inom landets gränser - trots att merparten av migranterna och flyktingarna helst vill vidare till Österrike och Tyskland.

Hittills i år har cirka 100 000 personer - från Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea och andra länder - sökt asyl i Ungern. Så sent som 2012 var antalet bara 2 000.

Annons

Därför beslöt Ungern nyligen att bygga stängslet som kommer att sträcka sig 175 kilometer längs gränsen mot Serbien. Det beräknas står klart 31 augusti.

För migranterna, som tagit sig ända till Serbien från avlägsna länder - med bilar, båtar och till fots - innebär det nya prövningar.

””

Farofylld färd

Under hela året har tiotusentals människor tagit sig över gränsen, till fots, oftast nattetid för att undgå den ungerska polisen - unga och gamla, fäder och mödrar med småbarn på sina axlar.

Det är den sista anhalten av en lång och farofylld färd, ofta via Istanbul i Turkiet genom Grekland, Makedonien och Serbien.

””

En av männen i hans sällskap har ett sår i huvudet sedan han blivit attackerad och rånad på vägen.

I den serbiska gränsstaden Kanjiza samlas migranterna på torget för att vila innan de på kvällen ger sig av mot gränsen. Detta har skapat spänningar i staden, och hotellägare klagar på att bokningarna minskat.

Osäker framtid

””

Från den ungerska regeringens sida försvarar man sig med att byggandet av stängslet är en legitim åtgärd. Zoltán Kovács, en talesman för regeringen, säger till The Guardian att Ungern nu tar emot fler asylsökande än något annat EU-land.

Frågan är vad som händer när gränsen stängts. Fredrik Sperling, informatör vid UNHCR, FN:s flyktingorgan, är bekymrad:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons