Annons
Nyheter

"Självständighetsomröstningen är död"

De skotska nationalisterna, SNP, förlorar mark gentemot de konservativa. Ytterligare en folkomröstning om självständighet kan vara i farozonen. - Självständighetsomröstningen är död. Det är vad vi har sett i kväll, säger Ruth Davidson från det skotska konservativa partiet till BBC Scotland.(TT)
Publicerad 9 juni 2017
””

För Nicola Sturgeon och de skotska nationalisterna SNP är valresultatet en besvikelse i jämförelse med den jordskredsseger partiet vann för två år sedan.

SNP ser ut att förlora 21 av sina 56 platser till partier som inte är för Skottlands självständighet. Över den norra gränsen har de konservativa åter vunnit mark och Skottlands tidigare regeringschef Alex Salmond har förlorat sin plats. Efter att premiärminister Theresa May överraskande utlyste nyval i slutet av april har Tories, Labour och Liberaldemokraterna fokuserat sina kampanjer i Skottland på att bevara den 300-åriga unionen.

Annons

En besviken Nicola Sturgeon konstaterade att det råder en stor osäkerhet kring brexit, men även om den skotska folkomröstningen om självständighet.

””

När ett fåtal röster återstår att räkna står det klart att regeringspartiet Tories fortfarande är det största partiet med sina 316 platser medan Labour har fått 261 platser. För att få majoritet i parlamentet krävs 326 mandat. SNP får 35 platser och Liberaldemokraterna 12. Ukip förlorar sin enda stol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons