Annons
Nyheter

May till EU: Vi vet vad vi vill

Inte så nära som Norge, inte så långt bort som Kanada. Någonstans däremellan vill Storbritannien hamna efter brexit, sedan premiärminister Theresa May lagt ut orden i ett offensivt förhandlingsbud till EU. - Vi vet vad vill. Låt oss komma igång, manade May i London.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

Premiärminister tog till orda på Mansion House på fredagen med ett tydligt besked till både Bryssel, de egna anhängarna och motståndarna på hemmaplan.

””
””

Ingen hård gräns

Annons

Sedan lades orden ut, i punkt efter punkt, om mycket av det som åtminstone EU-sidan velat ha tydligare besked om vad gäller Storbritanniens syn på framtida relation till EU.

May vill inte ha någon hård gräns på Nordirland och ser framför sig antingen ett "tull-partnerskap" eller ett "strömlinjeformat tullavtal" så att varor ska kunna föras över gränsen lika smärtfritt som nu.

Hon vill vara kvar som associerad medlem i exempelvis EU:s läkemedelsmyndighet och flygsäkerhetsbyrå och kommer nästa vecka låta sin finansminister presentera hur ett "partnerskap" för finansiella tjänster kan se ut.

Britterna kommer inte längre vara del av EU:s gemensamma jordbruks- och fiskepolitik, men vill ändå arbeta tillsammans för exempelvis hållbara fiskebestånd.

Russin ur kakan?

Från EU har Storbritannien flitigt varnats för att det inte går att plocka russinen ur kakan. Theresa May vill dock se på saken på ett annat sätt.

””

Premiärministern hymlar inte med att mycket kommer att förändras i och med brexit. Men hon är ändå optimist.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons