Annons
Nyheter

Trump stöder artikel 5 - och älskar Polen

Andra européer kanske tvekar. Men i Polen finns i alla fall anhängare till Donald Trump. - I det polska folket ser vi Europas själ, anser USA:s president i Warszawa.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

Polska myndigheter hade erbjudit gratisbussar för att garantera ett varmt välkomnande för Trump när han talade på Krasinski-torget i Warszawa.

Och det betalade sig.

””
””
Annons

Stöder artikel 5

Sedan gav han åhörarna en rejäl genomgång av Polens moderna historia och ett stort tack för att landet uppfyller försvarsalliansen Natos målsättning om att lägga minst två procent av sin BNP på försvaret.

Dessutom uttalade Trump tydligt stöd för Natos nyckelparagraf om att ett angrepp på ett Natoland ska mötas som ett angrepp på alla.

””

Maning till Moskva

En "vision" om framtida transatlantiska relationer var utlovad, men visade sig mest bestå av hyllningar av västerländsk civilisation, familjeliv och religion.

””

Han lovade besegra terrorismen, varnade för byråkrati och hyllade kvinnor som stöttepelare i samhället.

Han utlovade energileveranser till regionen och uppmanade Ryssland att byta riktning.

””

Hälsning från Greenpeace

Både för Polens regerande parti - ärkekonservativa Lag och rättvisa - och president Trump var publikens talkörer och jubel i Warszawa högst välkomna.

De polska myndigheterna är annars på tvärs med stora delar av övriga EU, där EU-kommissionen i Bryssel är starkt kritisk mot den polska regeringens syn på domstolars och massmediers oberoende.

Annons

Att alla i Polen inte ger tummen upp till Trump märktes dock redan när han anlände i onsdags kväll.

"Nej till Trump. Ja till Paris", skreks då ut i illgröna bokstäver som miljöorganisationen Greenpeace projicerat upp på det klassiska Kulturpalatset i Warszawa till stöd för den klimatuppgörelse som Trump vill lämna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons