Annons
Nyheter

Aquarius migranter har svår resa framför sig

De 629 människor som i dagar drivit på Medelhavet ombord på räddningsfartyget Aquarius kommer att få gå i land i Valencia i Spanien. Men den minst fyra dagar långa resan dit innebär ytterligare påfrestningar för de redan medtagna passagerarna.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

På tisdagen låg räddningsfartyget för ankar mellan Italien och Malta. Innan avresan till Spanien ska passagerarna först föras över till italienska fartyg som ska ta dem dit, uppger den europeiska räddningsorganisationen SOS Méditerranée.

Storm på väg

Annons

Läkare utan gränser hoppas att fartyget ska få gå in i en trygg hamn på närmare håll, uppger Anna Sjöblom som är medicinsk humanitär rådgivare på hjälporganisationen. Enligt väderprognoserna nalkas en storm.

””

Lokala politiker på den franska ön Korsika erbjöd sig att ta emot Aquarius passagerare, något som åtföljdes av ett nej och en åthutning från den franska regeringen. Frankrike hänvisar till internationell rätt och försvarar sitt beslut med att Korsika inte är den "närmaste och säkraste hamnen".

””

Flera gravida kvinnor

Flera av passagerarna är barn och gravida kvinnor. Deras situation har skapat stora rubriker eftersom först Malta och sedan Italien nekade Aquarius att gå i hamn. Malta hävdade att man inte har skyldighet att ta emot de nödställda eftersom de var inom libyskt sökområde då de räddades.

I Italiens fall tolkas det som symbolpolitik från landets nya främlingsfientliga regering. Från den italienske inrikesministern Matteo Salvini kom en tweet som i versaler skrek ut sitt tydliga budskap om att Italien säger nej till att ta emot flyktingar. Meddelandet åtföljdes av hashtaggen #closethedoors. Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Italien för "cynism och oansvarighet", eftersom de länder vars kustlinjer ligger närmast tillhands har en skyldighet att agera i nödsituationer, uppger AFP.

Kritik har också kommit från FN:s flyktingkommissariat UNHCR som har betonat att människorna ombord på Aquarius är i nöd och att de behöver hjälp snabbt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons