Annons
Nyheter

Spänningar och anklagelser inför Mali-val

Efter fuskanklagelser och våld är det dags för den andra omgången i Malis presidentval. Med över 40 procent av rösterna i första omgången spås sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita ta hem segern över utmanaren Soumaila Cissé.(TT)
Publicerad 11 augusti 2018

De tre är medlemmar av en grupp som misstänks ha varit inblandad i ett rån med dödlig utgång 2016. Nu anklagas de för att ha planerat riktade attacker mot söndagens val i huvudstaden Bamako, uppger landets säkerhetstjänst enligt nyhetsbyrån AFP.

Den första omgången av presidentvalet i juli föregicks av hopp om att den utdragna konflikten i det våldshärjade Mali skulle bedarra. Men i stället kantades valdagen av attacker, som ledde till att över 800 vallokaler tvingades hålla stängt. Det resulterade i att nästan en kvarts miljon människor inte kunde lägga sina röster, enligt AFP. Det allmänna valdeltagandet blev också lågt.

Annons

Splittrad opposition

När resultatet kom hade den sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita fått över 40 procent av rösterna. Närmsta utmanaren, Soumaila Cissé, slutade på knappt 18 procent.

Beskyllningarna om fusk lät inte vänta på sig. Några av de besegrade oppositionskandidaterna ifrågasatte de officiella siffrorna i domstol, men utan att få gehör. Soumaila Cissé har kallat resultatet en parodi och uppmanat de utslagna regimkritiska kandidaterna att sluta upp bakom honom för att senare kunna bilda en koalition. Men han har mötts av kalla handen.

””

Eftersom ingen kandidat fick egen majoritet går Mali till en andra valomgång på söndag.

Möts på nytt

Striden mellan Ibrahim Boubacar Keita och Soumaila Cissé blir en upprepning av presidentvalet 2013, då Keita vann med 78 procent av rösterna. Han spås segra även i år.

Många malier håller med oppositionspolitikerna om att Cissés löften om bättre ekonomi och kamp mot islamism inte skiljer sig nämnvärt från den sittande presidentens. Ibrahim Boubacar Keita har dock pressats av ett växande missnöje med hur han har hanterat säkerhetsfrågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons