Annons
Nyheter

Spansk lag om judars medborgarskap förlängs

Spanien ska förlänga en tillfällig lag som gör det lättare för ättlingar till judar som jagades ut ur landet för över 500 år sedan att få spanskt medborgarskap.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Spanien ska förlänga en tillfällig lag som gör det lättare för ättlingar till judar som jagades ut ur landet för över 500 år sedan att få spanskt medborgarskap. Lagen trädde i kraft i oktober 2015 och skulle ha upphört i oktober i år men nu förlängs den till oktober 2019, klargör regeringens talesperson Ínigo Mendez de Vigo.

Lagen antogs för att gottgöra det "historiska misstaget" att 1492 ställa judar inför valet att konvertera till kristendom, gå i exil eller brännas på bål. Hittills har 6 432 så kallade sefardiska judar utnyttjat det förenklade sättet att bli spanjorer utan att behöva avsäga sig andra medborgarskap.

Annons

De måste inte vara praktiserande judar eller bo i Spanien men ska kunna bevisa sin spanska härkomst. De måste också klara ett test i språket och i spansk kultur.

Tidigare måste sefardiska judar ha bott i Spanien i två år för att få bli medborgare, och även avsäga sig andra medborgarskap.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons