Annons
Nyheter

Spänt om atomsamtal

Med två veckor kvar på tidsfristen är det osäkert om USA och Iran kommer att kunna enas om kärnteknikinspektioner och slopade sanktioner. Utgången är oviss eftersom frågan egentligen handlar om regionalpolitik, inte militära hot, menar en tidigare ambassadör i Iran.(TT)
Publicerad 13 juni 2015

Förhandlingarna om landets kärntekniska program står ännu inför "många svårigheter" säger Irans president Hassan Rouhani i ett tv-framträdande, med syftning bland annat på amerikanska och franska krav om att tillåta inspektioner av militära anläggningar med så lite som två timmars varsel.

Den 30 juni ska ett avtal vara klart mellan Iran och P5+1-gruppen - Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien, USA och Tyskland - men enligt Rouhani kan det skjutas på framtiden.

Annons

"Stor oro"

Sedan 2012 är Irans energi- och finanssektorer föremål för sanktioner som svårt drabbat landets ekonomi. I april kom Iran och P5+1-gruppen överens om huvuddragen i ett avtal, som om det kommer till stånd kan bli historiskt för Mellanöstern. Men tolkningarna av överenskommelsen har sedan dess gått isär och i veckan uttryckte också den ryske chefsförhandlaren "stor oro" över hur samtalen tappat fart.

Steen Hohwü-Christensen, svensk ambassadör i Iran 2000-2003, hoppas att turbulensen mest är en del av förhandlingsspelet när slutdatumet nalkas. Han ser en fördel i att både Irans och USA:s ledare vill nå ett avtal, men varnar för intressen som kan vinna på fortsatt polarisering.

"En politisk roll"

””
””

TT: Hur rimliga är då sanktionerna?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons