Annons
Nyheter

Spirande hopp om syrisk vapenvila

I Genève inleds sjunde omgången av fredsförhandlingar om Syrien. Stämningarna uppges ha blivit lite mer optimistiska av ansatserna till vapenvila i söder. Kriget har pågått sedan mars 2011 - snart sex och ett halvt år.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Kriget har pågått sedan mars 2011 - snart sex och ett halvt år.

Iâ?? söndags trädde ett eldupphör på initiativ av Ryssland, USA och Jordanien i kraft i de sydvästra delarna av Syrien.

””
Annons

Den mest uppenbara effekten av en sådan vapenvila är att stormakternas deltagande, främst i form av flyganfall, upphör.

Om alla rebellgrupper på marken kommer att respektera vapenvilan är mer oklart, men reaktionerna hos den syriska regimen och dess allierade Iran är försiktigt positiva. En företrädare för Irans utrikesdepartement säger enligt Reuters att vapenvilan bör utvidgas till hela Syrien.

I andra delar av landet pågår dock fortfarande strider. Under måndagen attackerade syriska regeringstrupper och Iranstödda miliser, understödda av ryskt flyg, åtta rebellkontrollerade beduinbyar i sydöstra Syrien.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar, med ryska försvarsdepartementet som källa, att det pågår förhandlingar med väpnade grupper i alla större provinser i Syrien om att upphöra med stridshandlingarna.

Enligt organisationer som övervakar läget verkar det som om striderna mellan regeringstrupper och de olika oppositionella grupperingarna har minskat i de tre provinserna i söder: Daraa, al-Qunaytira och al-Suwayda.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons