Annons
Nyheter

Stabilitet och ordning: Wiens löften till EU

Med ledordet "Ett Europa som skyddar" lovar Österrike att satsa på stabilitet och ordning när landets högerhöger-regering tar över som ordförandeland i EU om en knapp månad.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Att samla enighet kring migration och flyktingkris och EU:s nästa långtidsbudget blir två av de största utmaningarna för den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz när han tar över ordförandeklubban den 1 juli.

Österrike tillhör ett av de ganska få länder, där också Sverige ingår, som protesterat häftigt mot storleken på EU-kommissionens förslag till budget för åren 2021-27.

””
””
Annons

Svårt att enas

Att ena alla länder om budgeten blir inte enkelt. Och än svårare tycks det bli att nå en överenskommelse om migration och nya asylregler. Med Österrike som ordförandeland är det samtidigt tydligt att fokus kommer att ligga på tuffare tag.

””

Ytterhögerparti

I Österrikes regering sitter kanslerns konservativa ÖVP i allians med ytterhögerpartiet FPÖ. De sistnämnda ingår i samma europeiska partiallians som exempelvis Matteo Salvinis italienska Lega och Marine Le Pens franska Nationell samling (före detta Nationella fronten) men har tonat ner sitt EU-motstånd under senare år.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons