Annons
Nyheter

Stalins återkomst upprör i Moskva

Beslutet att återinstallera en minnestavla av den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har rört upp känslor på ett statligt juridiskt universitet i Moskva. Över 21 000 personer har undertecknat en protestlista med kravet att minnestavlan ska tas ned.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

Beslutet att återinstallera en minnestavla av den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har rört upp känslor på ett statligt juridiskt universitet i Moskva. Över 21 000 personer har undertecknat en protestlista med kravet att minnestavlan ska tas ned.

"Vi är djupt oroade över försöken att rentvå den stalinistiska regimen i Ryssland i allmänhet och detta fall i synnerhet", står det att läsa i petitionen.

Annons

Den ryska regeringens ombudsman för mänskliga rättigheter, Tatjana Moskalkova, menar dock att minnestavlan är en påminnelse om historien.

””

Plaketten sattes upp till åminnelse av ett tal Stalin höll på universitetet 1924. Den plockades ned på 1960-talet under det så kallade ryska tövädret, den process av avstalinisering som efterträdaren Nikita Chrusjtjov inledde efter diktatorns död.

Kritikerna ser minnestavlan som ett led i president Vladimir Putins försök att trivialisera Stalins brott. Stalin kom nyligen på första plats i en rysk opinionsundersökning om historiens mest betydelsefulla person. På andra plats kom Putin.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons