Annons
Nyheter

Stärkta talibaner agerar strategiskt

Snart 17 år in i USA:s krig i Afghanistan står talibanerna starkare än på mycket länge. Extremisternas framryckning mot Ghazni kan ses som en styrkedemonstration inför eventuella fredsförhandlingar - eller som en påminnelse om målet att återupprätta ett emirat.(TT)
Publicerad 15 augusti 2018

De senaste dagarna har våldsamma strider härjat den östafghanska staden och stundtals har det varit svårt att greppa vem som egentligen styr. Över 100 poliser och soldater samt 20 civila har dödats, enligt försvarsdepartementet i Kabul som citeras av tidningen The New York Times.

På onsdagen rapporterades dock talibanerna ha dragit tillbaka sina styrkor, en strategi som känns igen från tidigare korta övertaganden av provinshuvudstäderna Farah och Kunduz.

””
Annons

"Styrkeuppvisning"

Fänge beskriver framryckningen mot Ghazni som "en väldig styrkeuppvisning", något som kryddas av färska uppgifter om att extremisterna även har intagit en militärbas i Baghlan i norr - en offensiv som ska ha tagit över 40 polis- och soldatliv.

Enligt USA:s militär kontrollerar regeringsstyrkorna omkring 56 procent av Afghanistan och talibanerna 14 procent. Resten, omkring en tredjedel, är "bestritt". Det betyder ofta att regeringsstyrkorna kontrollerar själva distriktshuvudstäderna men att talibanerna styr den omkringliggande landsbygden, vilket kan vara nog så viktigt.

Förhandlingsspel

Slaget om Ghazni har stått i en intressant tid. I juni gick talibanerna med på en kort vapenvila under högtiden id al-fitr. Och i juli fick gruppen sin vilja igenom och höll samtal med enbart amerikanska företrädare i Qatar - utan Kabulregeringens närvaro. Det har lett till att förväntningarna på ännu en vapenvila senare i augusti och eventuella fredsförhandlingar är höga. Anfallet mot Ghazni kan vara en bricka i det spelet.

””

Regeringen, med president Ashraf Ghani i spetsen, har dock varit sena på bollen. Ghani har varit som uppslukad av sin kampanj inför parlaments- och distriktsvalen i oktober och har därför inte fokuserat fullt ut på Ghazni, skriver nyhetsbyrån AFP. Men på onsdagen slog sig den afghanska armén ändå för bröstet och lovade att "fienden" inte kommer att störa invånarnas vardag mer.

Få bort "ockupation"

Vill då talibanerna ens vill fredsförhandla? Fänges uppfattning är att personer i ledarskiktet är öppna för sådana samtal medan fältkommendanterna är mer hårdföra. Hur som helst vill de inte prata med regeringen, som de anser är USA:s nickedockor, utan med "ockupationsmakten". Ett skäl till att extremistgruppen står så stark just nu är att USA tidigt i kriget gjorde misstag som att liera sig med korrupta krigsherrar och att inte kommunicera någon politisk strategi för Afghanistan.

””

TT: Och vad är talibanernas plan?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons