Annons
Nyheter

Välkomnar stopp för dödsdroger

Människorättsorganisationer välkomnar att läkemedelsjätten Pfizer sätter stopp för att bolagets produkter används vid dödsstraff. - Företag ska inte tjäna pengar på produkter som kränker mänskliga rättigheter, säger Amnestys Kathleen McCaughey till TT.(TT)
Publicerad 14 maj 2016

Hon understryker samtidigt att det är viktigt att Pfizer också följer upp beslutet, som innebär att återförsäljare måste garantera att de inte säljer vidare sju läkemedel som används vid dödliga injektioner.

””

I ett skriftligt uttalande från Pfizer heter det att bolaget är starkt emot att produkterna används vid dödsstraff, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Beslutet innebär att det inte längre finns någon försäljning på den öppna marknaden av läkemedel för användning vid dödstraff i USA. Tidigare har ett 20-tal amerikanska och europeiska läkemedelsföretag genomfört liknande åtgärder, skriver The New York Times.

Pfizers stopp innebär dock inte att preparaten tas bort helt från marknaden. Enligt bolaget beror det på att läkemedlen vid användning på rätt sätt bidrar till att rädda liv eller förbättra livet för många människor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons