Annons
Nyheter

Stoppade övningar kan få stora konsekvenser

Trumps löfte att stoppa USA:s militärövningar med Sydkorea spelar Kina i händerna. I förlängningen kan det leda till minskat stöd för FN-sanktionerna mot Pyongyang, tror en expert. I flera decennier har USA och Sydkorea haft gemensamma militärövningar i Sydkorea.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

I flera decennier har USA och Sydkorea haft gemensamma militärövningar i Sydkorea. Syftet är att öva inför ett eventuellt krig på Koreahalvön, men aktiviteterna har också fyllt ett politiskt syfte och skapat en signaleffekt om USA:s betydelse i regionen.

Övningarna har retat gallfeber på Nordkorea. 2013 hotade Pyongyang att dra sig ur den överenskommelse om vapenstillestånd, som blev slutet på Koreakriget, om inte övningarna avslutades. Washington har hittills alltid försvarat övningarna.

Annons

"Stor eftergift"

Men vid toppmötet med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un i Singapore i tisdags meddelade president Donald Trump oväntat att USA kan sätta stopp för militärövningarna.

””

Från Sydkorea har reaktionerna på beskedet hittills varit avvaktande. Landet är direkt beroende av USA för sin säkerhet gentemot Nordkorea. Den andra viktiga parten är Japan, som sedan andra världskriget lutar sig mot sin allians med USA för sin nationella säkerhet, eftersom landet inte har någon militär i traditionell mening.

””

Sanktioner i riskzonen

I Kina tolkar man Trumps löfte som en bekräftelse på den idé om ömsesidigt stopp för militärövningar från både Nord- och Sydkorea, som Peking lanserat. Kinas lösning visade sig vara både "praktisk och hållbar", säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement till Reuters. Uttalandet tyder på att Kina kan bli mindre hårda i sin hållning till grannen, enligt Weissmann.

I förlängningen kan avtalet som skrevs under av ledarna i går samt kan stoppa militärövningar göra att Kina inte längre kan tänka sig att genomföra de FN-sanktioner som gäller mot Nordkorea och inte heller acceptera nya. Det, i sin tur, skulle ge Pyongyang ett ökat handlingsutrymme.

En sak som Donald Trump dock var tydlig med efter gårdagens möte i Singapore var att någon lättnad av sanktionerna inte är aktuell i dagsläget.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons