Annons
Nyheter

Stor besvikelse över sanktioner i Iran

Valutan är i fritt fall och inflationen har gjort allt från mat och medicin till bostäder allt dyrare i Iran. När USA:s sanktioner mot landet nu träder i kraft ökar pressen på regeringen i Teheran - men att inleda nya förhandlingar med Washington skulle internt ses som kapitulation.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Sedan midnatt till tisdagen gäller USA:s sanktioner mot Iran i praktiken. Och även om sanktionerna har varit väntade sedan president Donald Trump drog USA ur kärnenergiavtalet och den ekonomiska effekten redan syns tydligt är besvikelsen stor i Iran där det politiska läget är spänt.

I helgen bröt våldsamma protester ut på flera håll i Iran där missnöjet är stort över president Hassan Rohani och hans regering. Det handlar dels om missnöje över sanktionerna och det försämrade ekonomiska läget men även om korruption och Irans inblandning i konflikten i Syrien som kostar enorma summor, enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

””
Annons

Förhandlingar inte troliga

För mindre än en vecka sedan sade USA:s president Donald Trump att han var villig att träffa Rohani utan förhandsvillkor, något som utrikesminister Mike Pompeo senare motsade när han gick ut med en lista på krav som Iran måste uppfylla innan ett möte kan ske.

””

Den högerfalang som inom Iran var emot kärnenergiavtalet har också fått ökat inflytande och från den sidan ses nya förhandlingar med USA som kapitulation. Och frostigare relationer mellan USA och Iran är svåra att föreställa sig. Nästa steg skulle vara någon form av konfrontation, enligt Fazlhashemi.

””

Effekten redan synlig

På kort sikt är det inte mycket som kommer att förändras efter det att USA:s sanktioner trätt i kraft. Många företag har redan aviserat, och i vissa fall till och med hunnit inleda, att dra sig tillbaka från den iranska marknaden, säger Rouzbeh Parsi, Irankännare och forskare vid Lunds universitet.

Flera länder som är viktiga för Irans utrikeshandel som Kina, Indien och Turkiet har även signalerat att de kommer att fortsätta att handla med Iran. Amerikanerna har också varit otydliga med vad de vill med sanktionerna och varför andra länder ska följa efter.

””
””

EU ger hopp

Även EU har meddelat att man fortsatt står bakom kärnenergiavtalet och arbetar med att skydda företag från de amerikanska sanktionerna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons