Annons
Nyheter

Stora utmaningar inför FN-möte

När ledare från hela världen i dag samlas i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har de ett tungt uppdrag på sina axlar: Att skaka fram tillräckligt med pengar för att kunna skapa en fredlig och hållbar utveckling i världen till 2030, utan fattigdom eller förtryck.(TT)
Publicerad 13 juli 2015

"Med rätt investeringar och rätt politik så kan vi bli den första generationen som utrotar fattigdomen och undviker de värsta effekterna av klimatförändringarna", skriver FN-chefen Ban Ki-moon i The Guardian inför mötet.

FN:s 17 nya globala hållbara utvecklingsmål ersätter millenniemålen, och ska slås fast vid ett möte i New York i september. Under konferensen i Addis Abeba ska 193 länder försöka enas om hur målen ska finansieras. FN:s handelsorgan Unctad har uppskattat kostnaderna till 3,3-4,5 tusen miljarder dollar - årligen.

””
Annons

Stoppa skattesmitare

Förutom genom traditionellt bistånd så ska pengarna komma från näringslivet, som ska stimuleras att investera i utvecklingsländer. Men länderna ska också försöka enas om hur man ska bekämpa skatteflykt och korruption.

En stridsfråga inför mötet är ett förslag om att skapa ett mellanstatligt skatteorgan, för att hjälpa fattiga länder att stoppa skattesmitare, något som enligt Unctad kostar u-länderna runt 100 miljarder dollar årligen.

"Ett tåg utan bränsle"

Det finns också förhoppningar om att ett framgångsrikt möte i Addis Abeba ska bana väg för ett nytt klimatavtal i Paris i december. Men organisationer har kritiserat bristen på konkreta åtgärder för att se till att de ambitiösa målen blir verklighet.

””

En stor blågul delegation finns på plats, med statsminister Stefan Löfven i spetsen. För Sveriges del är mötet också en möjlighet att göra reklam för vår kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons