Annons
Nyheter

Flera kompromisser G20-ländernas slutdokument

Ledarna på G20-mötet i Hamburg har enats om ett slutdokument. Men medlemmarna tvingades till en rad eftergifter och kompromisser i klimat- och handelsfrågor för att upprätthålla skenet av en enad front.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Samtliga 20 medlemmar, däribland Ryssland, Kina och EU, beaktar USA:s president Donald Trumps beslut att USA ska lämna Parisavtalet om klimatet. Men i slutdokumentet står det också att USA ska "arbeta nära andra länder för att hjälpa dem att få tillgång till och använda fossila bränslen på ett mer rent och effektivt sätt".

Värden för mötet, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, betonade också under en presskonferens efter mötet att samliga länder utom USA är överens om att Parisavtalet om klimatet är oåterkalleligt. Detta noteras också i själva dokumentet.

””
Annons

Bekämpa protektionism

Handelsfrågor har varit ett annat hett debattämne under G20-mötet, inte minst med anledning Donald Trumps vallöfte att sätta "Amerika först".

G20-ledarna förnyade ett åtagande om att bekämpa protektionism. Men för första gången underströk kommunikén att handeln ska vara ömsesidigt fördelaktig och att länderna har rätt att ta till åtgärder för att skydda sina egna marknader.

Trumps nationalistiska agenda har satt honom i kollisionskurs med flera av USA:s allierade som varnat Trump för att välja en isolationistisk väg och starta en omgång handelskrig.

Våldsamma demonstrationer

G20-mötet avslutas under lördagen. Mötet mellan de ekonomiskt mäktiga länderna har hållits mot en kuliss av våldsamma protester på gatorna i Hamburg. Efter två dagar av urartade demonstrationer har nära 200 poliser har skadats, enligt tyska medier.

Spänningar mellan världsledare och känsliga frågor som Nordkorea och Syrien har gjort G20-mötet i Hamburg till ett av de stormigaste på åratal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons