Annons
Nyheter

Stort stöd för Kagames tredje period

Bara en handfull av flera miljoner rwandier ska ha motsatt sig en lagändring som gör det möjligt för landets president att sitta kvar en tredje mandatperiod. I grannlandet Burundi utlöste liknande förslag våldsamma protester.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

"Av miljoner rwandier som konsulterats av parlamentariker om behovet av att ändra paragraf 101 i konstitutionen under de senaste veckorna, var bara tio emot idén" skriver tidningen New Times.

President Paul Kagame, i dag 57 år gammal, steg till de politiska höjderna 1994 när han som ledare för RPF-gerillan satte stopp för ett folkmord som dödat uppskattningsvis 800 000 människor, huvudsakligen från minoritetsfolket tutsi.

Annons

För "folket"

Han blev president 2003 efter att enligt officiella uppgifter ha fått 95 procent av rösterna, och omvaldes 2010 med en liknande överväldigande majoritet.

Nu vill han ställa upp även i valet 2017, enligt egen utsago för "det rwandiska folkets skull". Men det kräver lagändring - vilket båda kamrarna i parlamentet redan sagt ja till. Detta, i sin tur, efter att 3,7 miljoner rwandier ska ha undertecknat en petition för ändrad konstitution. Rwanda har drygt elva miljoner invånare.

Den nationella konsultationen ska alltså också ha gett önskat resultat. Nu återstår bara ytterligare en parlamentsomröstning - vilken kräver tre fjärdedels majoritet - samt en folkomröstning för att få fullbordat faktum.

Utmålat sig

När president Pierre Nkurunziza i Burundi försökte sig på en likande manöver tidigare i år utlöste det en våldsvåg som kastade landet in i kaos. Tiotusentals burundier flydde landet av rädsla för etniskt relaterat våld.

Med Kagame är det annorlunda. Mot en kuliss av folkmord har han lyckats utmålat sig som en garant för fred och ekonomisk utveckling, och hans anhängare säger att folket ser allt annat än Kagame som ett steg ut i det okända.

Hans kritiker, däremot, säger att Paul Kagame är mycket hårdför och har tystat oppositionen och tvingat medierna att sluta upp i leden bakom honom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons