Annons
Nyheter

Strid om sydstatsnamn får känslor att svalla

I den amerikanska södern lever historien i form av gatunamn och monument. För många är det en historia om segregation och slaveri, och allt fler städer gör upp med sydstaternas rasistiska arv. Det finns också en motreaktion, och anhängare till rasiströrelsen Ku Klux Klan som demonstrerar öppet.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Sydstaterna förlorade amerikanska inbördeskriget men de framträdande generalerna i sydstatsarmén levde vidare. Runt om i södern har monument rests och gator döpts till deras minne. Men där vissa ser ett sätt att hålla historien levande ser andra påminnelser om förtryck. Så är fallet i exempelvis Floridastaden Hollywood, där tre gator i ett område som i huvudsak bebos av svarta bär sydstatsgeneralers namn.

””

Döpt efter KKK-medlem

Annons

Mitchell bor på Hood Street, döpt efter generalen John Bell Hood. Andra gator har lånat namn av befälhavaren Robert E Lee och den tongivande Ku Klux Klan-ledaren Nathan Bedford Forrest.

Nyligen deltog Cynthia Mitchell i en protest utanför stadshuset, med kravet att gatunamnen ändras. Sun Sentinel rapporterar att fem personer greps. Det är inte ovanligt att känslorna svallar.

””

Namnbyte planeras

I Hollywood, Florida, tycks år av protester ha gett resultat. Med siffrorna 5 mot 2 röstade fullmäktige för att runda en byråkratisk process där minst hälften av fastighetsägarna måste godkänna föreslagna namnbyten. En till omröstning, planerad till den 30 augusti, krävs för att namnbytena ska få grönt ljus.

Debatten om monumenten har rasat i årtionden men sedan kyrkomassakern 2015 i Charleston, South Carolina, då nio svarta dödades i ett rasistiskt dåd, har opinionen svängt till fördel för dem som vill göra upp med sydstaternas mörka historia.

60 symboler borta

I april började New Orleans montera ner fyra sydstatsmonument. Beslutet ledde till dödshot mot tjänstemän och byggnadsarbetarna utförde sitt arbete iklädda mask och skottsäker väst. Orter som Orlando och St Louis har följt efter.

Enligt människorättsorganisationen Southern Poverty Law Centre (SPLC) har minst 60 sydstatssymboler flyttats eller döpts om sedan Charlestonmassakern.

Men det finns de som går emot trenden. Alabama antog nyligen en lag som förbjuder delstatens lokala beslutsfattare att under de närmaste 40 åren ändra, flytta eller döpa om gator och monument, rapporterar CNN.

I Charlottesville, Virginia, har ett beslut från i februari om att plocka ned en Lee-staty delat staden. Anhängare till Ku Klux Klan har fått tillstånd att demonstrera öppet, om än inte i klanens vita kåpor och huvudstrutar.

Annons

Tampa i Florida har valt en kompromiss. Efter hätsk debatt beslutades att en staty av en sydstatssoldat får stå kvar vid rådhuset, men att en muralmålning som hyllar "kärlek och mångfald" ska uppföras bakom den.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons