Annons
Nyheter

Studenter ifrågasätter Trumps klimatbeslut

Ilska, rädsla och misstro. President Donald Trumps beslut att USA ska dra sig ur Parisavtalet om klimatet landar inte väl bland universitetsstudenter i Wisconsin i mellanvästern. - Jag vill att vårt lands ledare ska investera i framtiden, inte tvärtom.(TT)
Publicerad 2 juni 2017
””

Tillsammans med vännen och marknadsföringsstudenten Connor Anfang är hon på väg in i studentkårens historiska lokal på University of Wisconsin-Madison. Båda har läst om det väntade beskedet men har ändå svårt att ta in presidentens budskap. De håller inte med Trump om att det globala klimatavtalet skadar USA:s ekonomi och drabbar arbetare.

””

Fler själviska?

Annons

Vid det direktsända tillkännagivandet i Vita husets trädgård sade Trump att USA först lämnar avtalet men sedan har för avsikt att försöka förhandla om villkoren för ett nytt deltagande - ett som är mer "rättvist". Om det lyckas är det toppen, om inte så är det också bra, sade presidenten. Uttalandet gör matematik- och statistikstudenten Vanessa Alwan upprörd.

””

Alwan, som har familj i Mellanöstern och Grekland, säger att hon kommer att tänka igenom sin egen livsstil noga, att hon känner sig rädd när hon tänker på en framtid med ett mer extremt klimat.

””

En bit ifrån henne har Olive Sagapolu, som läser samhällskunskap med inriktning på hjälporganisationer, just avslutat en sen lunch. Han säger att Donald Trumps beslut signalerar att USA inte bryr sig om vad som sker i omvärlden.

””

Hyllar presidenten

Reaktionerna är inte förvånande med tanke på att Wisconsins huvudstad Madison, där studenterna bor, är känt som ett liberalt, demokratiskt fäste. Och Demokraterna är kända för att sätta klimatinsatser högt på agendan, till skillnad från de flesta republikanska politiker som hellre vill fokusera på jobb och näringsliv.

Men vid valet i höstas röstade delstaten Wisconsin republikanskt för första gången sedan 1984 och här finns många republikaner. Trumpanhängare TT talat med hyllar presidentens beslut att kapa USA:s deltagande i Parisavtalet. De anser att avtalet kostar mycket pengar och att klimatarbete kan drivas på andra sätt, främst genom privata initiativ. Och för många verkar frågan inte vara särskilt viktig. Vissa ifrågasätter om klimatförändringarna ens äger rum och om människan ligger bakom dem - något en i princip enig forskarkår världen över slagit fast.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons