Annons
Nyheter

Svåra utmaningar för brittisk valvinnare

De konservativa är fortfarande segertippade i det brittiska valet - trots en anmärkningsvärd spurt av Labour. Oavsett om Theresa May sitter kvar eller rivalen Jeremy Corbyn tar över väntar en rad utmaningar för premiärministern.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

När Theresa May överraskande utlyste nyval väntade hon sig en enkel seger. Men Labour knappade in rejält - och även om ingen förväntar sig att det socialdemokratiska oppositionspartiet faktiskt ska vinna väntas torsdagens val bli mer av en rysare än den promenadseger som "Tories" hade hoppats på.

Oavsett vem som får nyckeln till 10 Downing Street i sin hand väntar bråda dagar. Så snart landet har hämtat andan är det dags att inleda förhandlingarna om skilsmässan från EU - då premiärministern ställs inför den grannlaga uppgiften att forma Storbritanniens framtid efter över 40 år i EU.

Annons

Splittrat land

Det behövs också en premiärminister som kan ena folket, som till viss del fortfarande är splittrat efter folkomröstningen som ledde till beslutet att lämna EU.

May försökte förgäves få parlamentsvalet att kretsa kring brexit och framställde sig som den stabila ledare som britterna kommer att behöva när det stormar. Tories förespråkar en så kallad hård brexit där Storbritannien helt lämnar den inre marknaden medan Labour vill se en mjukare separation med fler kompromisser. Klockan tickar - och hårda förhandlingar är att vänta.

Men undersökningar har visat att väljarna är mer intresserade av hälso- och sjukvårdsfrågor än av brexit, i synnerhet av framtiden för det skattefinansierade sjukvårdssystemet NHS. Kritiker menar att den konservativa regeringen har investerat för lite pengar och engagemang i nationalklenoden NHS och Jeremy Corbyn har inte varit sen att använda de begränsade resurserna som ett slagträ i debatten.

Säkerhetsfrågor

Premiärministern måste också hantera ett Storbritannien som på kort tid drabbats av flera blodiga terrordåd. Under Mays sex år som inrikesminister skars det ner rejält inom polisen, något som kritiker menar har påverkat förmågan att upptäcka extremistiska sympatier i samhället.

Och hur kommer det sig att landets säkerhetstjänst misslyckades med att stoppa dåden, trots att angriparna var kända av myndigheterna sedan tidigare? Det är en - av många - frågor som den brittiska valvinnaren måste sätta tänderna i.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons