Annons
Nyheter

Svårare att förutspå politiska val

Det blir allt svårare att förutspå valresultat, då opinionsmätningarna ofta har helt fel. Det hände nyligen i Storbritannien, Polen och Israel.(TT)
Publicerad 7 juni 2015

I det brittiska valet den 7 maj vann premiärminister David Camerons Tories majoritet - trots att många trodde att inget av de stora skulle kunna bilda regering på egen hand. I Polen förlorade den sittande presidenten Bronislaw Komorowski oväntat mot den konservativa utmanaren Andrzej Duda. I Israel var situationen den samma när premiärminister Benjamin Netanyahus Likudparti gjorde ett överraskande bra val i mars, trots att mätningarna siade om motsatsen.

Politisk korrekt norm

Annons

En av nyckelfaktorerna till de missvisande mätningarna tros vara att människor styrs av en politisk korrekt norm och därför inte är ärliga om hur de tänkt rösta. Brittiska opinionsinstitut spekulerar exempelvis i att det finns många väljare som inte vågar stå för att de röstar på konservativa Tories för att partiet stämplats som "elakt" i offentligheten.

Soffliggare tros uppge att de röstar på grund av det stigma som finns kring att vara en person som inte deltar i val.

””

Metoderna ifrågasätts

En annan faktor till de vilseledande undersökningarna tros vara föråldrade metoder, då allt färre hushåll har en fast telefon och särskilt yngre väljare oftast bara äger en mobiltelefon. Några opinionsinstitut har därför valt att göra hembesök, men det är problematiskt då det är troligare att människor svarar ärligt om de är anonyma.

I det brittiska valet hade spelbolagen mer rätt än opinionsinstituten, vilket tros bero på att de förutom egen analys också tar hänsyn till hur spelarna lägger sina vad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons