Annons
Nyheter

Svårt att stänga Guantanamoläger

Att stänga USA:s kritiserade fångläger i Guantanamo Bay i Kuba står mycket högt på president Barack Obamas att göra-lista. Men svårigheter att komma överens om vart de 116 fångarna ska flyttas sätter käppar i hjulen.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

En av de första saker demokraten Obama gjorde när han tillträdde som president 2009 var att ge order om att det omtvistade Guantanamolägret skulle stängas inom ett år. Men det visade sig vara svårt att genomföra. Stängningen har förhalats av juridiska komplikationer och motstånd i kongressen. Vita huset hade hoppats lägga fram ett nytt förslag för stängningen i sommar men planen har kört fast, rapporterar tidningen The Washington Post.

Inte Illinois

Annons

Knäckfrågan är vart lägrets kvarvarande 116 fångar ska ta vägen, både de som ska ställas inför rätta och de som USA vill fortsätta att hålla bakom lås och bom. Regeringen hade övervägt att sända dem till ett högsäkerhetsfängelse i Illinois. Men, uppger tjänstemän för tidningen, nyligen framkom att dåvarande justitieministern Eric Holder 2012 lovade att inga Guantanamofångar ska flyttas till det federala fängelset i Thomson, Illinois. Löftet avgavs i samband med att federala myndigheter tog över anstalten från delstaten.

Regeringens andra alternativ, en marinbas i Charleston i South Carolina, avfärdas av bland annat delstatens republikanske senator Lindsey Graham då basen inte är en högsäkerhetsanläggning.

Skamfläck

Guantanamolägret upprättades 2002 i samband med USA:s krig mot terrorismen efter 11 septemberdåden 2001, och har sett närmare 800 fångar passera. Rapporter om tortyr, brutala förhörsmetoder och bristande rättssäkerhet har gjort att lägret ofta beskrivs som en skamfläck i amerikansk historia.

Blotta tanken på att flytta Guantanamofångar till fastlandet får dock ett stort antal kongressledamöter att se rött, de anser att det är farligt att ha så många terrormisstänkta på amerikansk mark.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons